Award-winning studio apartment in Bukit Panjang by Metre Architects on the market

Award-winning studio apartment in Bukit Panjang by Metre Architects on the market

Award-winning studio apartment in Bukit Panjang by Metre Architects on the market

Here is a rare opportunity to acquire an award-winning apartment conceptualised by Woon Chung Yen of Metre Architects and featured in an array of design media, including designmilk, nevertoosmall and, indeed, ADDRESS itself.

Situated in in Bukit Panjang, it is an attractively priced, one-bedroom studio unit, which has been uniquely customised.

Faced with the task of incorporating all the functions of daily life into a compact space, many designers would have looked to a compressed layout with an emphasis on foldaway units. Woon has, instead, gone for a radically different approach, ingeniously taking advantage of relatively high ceilings to create a layered solution, with work and dining functions at the lower levels ascending to the bed at the peak of the “hill”.

As he puts it, “When you move up or down this slope, the space changes, the function changes. There is openness at the base of the slope to meet friends; there is intimacy at the top of the slope to rest, to be alone.

“Functionality is built into the design. Every step, every tilt, every indentation, every protrusion, has a purpose and while the final result looks simple enough, the manipulation of the gradient functions was not. The biggest challenge we had was how to assemble the steps, drawers, coffee table, platform bed, sofa and so on, in the most ergonomically sound and aesthetically pleasing way, while allowing ample storage space.”

The sweeping lines of the fittings and the use of a single, uniform wood veneer lends a sculptural quality to the overall design, while the shapes within the principal unit create the visual impression of a much larger space.

This is truly a design gem for an astute purchaser who is single or part of a newly-wed family unit.

Categories
Words
Pictures
Date