Reconfigure then layer with thoughtful details was the direction of Apartment Serif by UPSTRS_

Reconfigure then layer with thoughtful details was the direction of Apartment Serif by UPSTRS_

Most people who buy a unit in a newly developed condominium will avoid making significant changes to it. Not Sonny Hu and Gladys Lin though. At the urging of their interior designer, Dennis Cheok of UPSTRS_, they gamely went along with his direction and have ended up with a 1,200sqft home that is a vast improvement on the original.  In fact, the couple even named the project, calling it Apartment Serif. A serif is “a slight projection finishing off a stroke” and Cheok says it aptly reflects the nuances of textures, materials and shapes that lend a somewhat neutral space a distinct identity. The original layout was not optimised. It had a foyer inside the entrance that led to a long and narrow corridor. This ran parallel to the kitchen and back-of-house, before opening up into the main living area, including an awkward counter that stuck out obtrusively from the kitchen.  “The discomfort was that we had to share the space between dining and living,” explains Cheok. A “big move” he made was to get rid of the counter and…

A wave-like façade makes Amber Skye by Mercurio Design Lab outstanding

A wave-like façade makes Amber Skye by Mercurio Design Lab outstanding

Amid the angular, block-like condominium towers in Singapore, one stands out from the rest. Amber Skye, with its curvy façade, breaks up the monotony and immediately alludes to its seaside location. The project was designed by Italian boutique practice Mercurio Design Lab, led by Massimo Mercurio. Standing tall along the East Coast and mere metres from the park of the…

This Geylang Lor 24A shophouse by Goy Architects melds modernism with regional craft and aesthetics

This Geylang Lor 24A shophouse by Goy Architects melds modernism with regional craft and aesthetics

Sometimes, Goy Zhenru of Goy Architects observes wryly, “design happens accidentally”. In the case of this bijou home in a handsome Geylang Lor 24A shophouse built in the 1920s, serendipitous design outcomes certainly occurred on more than one occasion during the course of its renovation. The clients – a young Singaporean couple relocating home after a stint in New Delhi…

This semi-detached house in Serangoon Garden eschews the typical rectangular building footprint

This semi-detached house in Serangoon Garden eschews the typical rectangular building footprint

In Serangoon Garden, estate life radiates from its iconic circus – a roundabout surrounded by eateries, increasingly trendy shops and a charming spider web of landed properties. A quick five-minute stroll from the neighbouring Chomp Chomp food centre is Half Moon House, a two-storey-with-attic semi-detached building by LATO Architects/Design. Lived in by a long-time resident and his wife, it has…

Studio Wills + Architects uses clever shapes and curated materials to overcome the restricted site of this modernist home

Studio Wills + Architects uses clever shapes and curated materials to overcome the restricted site of this modernist home

Often, the best design emerges from the strictest of constraints. This three-storey house by Studio Wills + Architects is an excellent example and a testament to the architect’s deft hands. Sitting on the highest point of the Adelphi Park Estate in Singapore’s central area, the home’s 6,199sqft plot enjoys a sweeping view of its low-rise landed neighbourhood and the distant…

CZARL Architects designs 3ASH House, a brutalist-style bungalow that resembles a tiered village

CZARL Architects designs 3ASH House, a brutalist-style bungalow that resembles a tiered village

One good class bungalow composed of a series of interconnected villas. This sums up a project by Czarl Architects in Singapore’s prime residential neighbourhood of District 11. Sited at the junction of two roads on a fan-shaped, multi-tiered, 989.4sqm plot that slopes up from the front to the rear, the house, which has individual units elevated on the different levels,…

Periphery Apartment by Studio SKLIM celebrates the undulating contours of its building’s architecture

Periphery Apartment by Studio SKLIM celebrates the undulating contours of its building’s architecture

Let’s talk about the elephant in the room: the mid-century modern Eames Elephant that stands watch in the master suite of the Periphery Apartment, designed by the award-winning Studio SKLIM. Designed in 1945, the compound curves of the decorative plywood figure was so technically challenging that it didn’t go into serial production until some six decades later – roughly about…