Designshop

Designshop is a Singapore-based architectural firm dedicated to delivering meticulously planned and impeccably executed buildings of the highest quality. Originally focused on private residential projects, the firm has expanded its scope to encompass healthcare, institutional, conservation, commercial, education, industrial, and public projects.

Designshop‘s dedication to sustainability and environmental responsibility is exemplified by their achievement of being the first in Singapore to receive the prestigious BCA Green Mark Platinum Award for a Good Class Bungalow (GCB). This accolade highlights the firm’s commitment to creating environmentally conscious designs.

With expertise in both architecture and interior design, Designshop offers comprehensive services that seamlessly blend aesthetics and functionality. The firm is registered with the Board of Architects Singapore, and ISO 9001 accredited, which is a testament to maintaining the highest standards of design excellence.

Designshop

portfolio

Designshop stacks a collection of blocks to create a corner terrace in Watten Estate

Designshop stacks a collection of blocks to create a corner terrace in Watten Estate

When it comes to architecture, the first thing that often springs to mind is aesthetics. Yet, few creatives stop to think about the relationship that the building has with the land it sits on, and how that can drive its design. For this three-storey corner terrace by Designshop, which occupies a triangular plot in Watten Estate, it was absolutely crucial.  “The main inspiration for its design came from the site itself,” says Samuel Lee, who runs Designshop alongside Founder Joy Chew, which was commissioned to carry out the project. “We wanted to take advantage of its triangular shape and the client was open to exploring [an unusual] form so long as we maximised the land use.” When asked to describe his creative process, Lee says, “Portuguese architect Alvaro Siza’s design approach, deeply connecting the buildings with the site, came to mind, leading us to produce many sketches to discover the ideal form.”  The end result is a house with a “tectonic form”, boasting the appearance of shifting blocks stacked on top of each other, clocking in at 7,045sqft in size. …