Inte Architects

Inte Architects was founded by its Principal Chan Loo Siang. Graduating from the National University of Singapore with a Master degree in Architecture in 2003, he has worked at several renowned design firms both locally and overseas before setting up Inte Architects in 2011. He is a member of the Board of Architects and Singapore Institute of Architects, and is a Registered Qualified Person in Singapore since 2011. Projects he has taken include private landed residences, commercial interior design works and A&A works for conservation and non-conservation shophouses.

The architecture of Inte Architects is about permanence and solidity. Deeply rooted in its process of design is a constant seek for pure aesthetics, logic and common sense, where spaces and proportions, tectonics and materials are vigorously studied, so as to derive essence and purity, where the end products can be easily understood and enjoyed. It believes architecture should be of simple forms, quality spaces and timeless.

Inte Architects

portfolio

A ceiling kept in its original state drives the design direction of this River Valley penthouse

A ceiling kept in its original state drives the design direction of this River Valley penthouse

Property agents often describe a house as having “good bones” when its current condition is not ideal but it possesses potential due to its inherent core qualities, structure and location. It was certainly the case with this River Valley penthouse designed by Inte Architects, which did not appear attractive initially because of its low ceiling and dark, claustrophobic feel.  But the current owner went ahead and purchased it anyway, perhaps sensing that the right design (and designer) could transform the 297sqm apartment into her dream home. In Chan Loo Siang, Principal of Inte Architects, she found her collaborator. Together, they embarked on a renovation in 2017 that took four months in total because almost everything had to be ripped out.  The discovery of the original roof structure after the false ceiling was removed proved to be the turning point in its overhaul. Not only did it give the apartment a greater sense of openness, but its rawness – exposed roof concrete, red brick and timber supports – lent the place an appealing authenticity. The decision was made to retain it,…