Studio SKLIM

Studio SKLIM is an award-winning design practice crafting bespoke spatial solutions. The studio is based in Singapore and has a presence in India.

Design opportunities are inherent. It firmly believes that these opportunities are waiting to be unleashed or given a new perspective. The organisation of “raw materials” in the form of environmental data, typographical conditions, cultural peculiarities, and technological limits form a new platform from which we initiate these extractions. Our fast-changing contemporary life demands a rethink and reorganisation of existing spatial parameters, making conceptual clarity and contemporary investigative research instrumental to our design process.

Banality breeds creativity. Each of its projects stems from its own unique set of pragmatics and constraints. It believes that the most basic design solutions are intrinsic and able to conjure the most complex relationships with this simplicity.

The understanding of materials involves both craft and experimentation. It likes to play with materials, understanding their sensitivities and sometimes pushing them beyond their boundaries. It identifies local crafts and resources to possibly bring a context to its work, believing in this mutual learning process to produce for the future.

No man is a design Island. It embarks on design journeys with its clients and consultants, as a collective experience to explore market demands, environment sustainability, design technology, and socio-cultural landscapes with the hope of creating built environments that resonate with its design values.

Studio SKLIM

portfolio

Q&A with Kevin Lim, Studio SKLIM: We are learning how to do more with less

Q&A with Kevin Lim, Studio SKLIM: We are learning how to do more with less

In addition to an office in Singapore, Studio SKLIM also has a presence in India. What is exciting you most right now about the design scene there?   We are in the final lap of completing an 8,000sqm international school and the design development phase of a collective of residential, garage/servant’s quarters and standalone office buildings. Both of these projects are located in Kolkata. What piques our interest is learning how to do more with less and being constantly inspired by “primitive” materials, such as terracotta. There is a vast resource of artisanal labour in each local cottage industry, which can be tapped into across all scales in the design of the built environment. You worked under one of Singapore’s pioneer architects, William Lim. What was the most important lesson he taught you?  The late William Lim always advocated for maintaining an inquisitive and open mind during the design process. He fostered a conducive environment that encouraged discourse and collaboration across disciplines. This approach has had a significant impact on the way we practice with our collaborators, consultants and clients. Which three…

Periphery Apartment by Studio SKLIM celebrates the undulating contours of its building’s architecture

Periphery Apartment by Studio SKLIM celebrates the undulating contours of its building’s architecture

Let’s talk about the elephant in the room: the mid-century modern Eames Elephant that stands watch in the master suite of the Periphery Apartment, designed by the award-winning Studio SKLIM. Designed in 1945, the compound curves of the decorative plywood figure was so technically challenging that it didn’t go into serial production until some six decades later – roughly about the time Periphery’s condominium building was erected in Singapore’s District 10, an area known for its scenic naturescapes and hustle and bustle of city life. With its enduring appeal, the Charles and Ray Eames design classic may well be the perfect mascot for the recently refurbished 164sqm apartment unit that, likewise, gives outwardly humble materials and design solutions a stage to shine. The cherry-veneered elephant’s warmth and curves are mirrored in the apartment’s key design feature – a eucalyptus veneer wall with rounded corners that flank a contiguous living and dining area. Organic in form and with minimal ornamentation, it enables spatial flow, offers storage and display shelving, and deftly evokes the quiet aura of a Nordic concert hall. The…