YWA Studio

YWA Studio was established by Tan Yue Wei, a registered architect and an accredited interior designer in Singapore. He is a member of the Singapore Institute of Architects, Society of Singapore Interior Designers and Interior Design Confederation Singapore. A second generation in the built industry, he continues to deliver the same caliber of professional excellence to its valued clients.

Yue Wei has extensive experience in project typologies, such as luxury hospitality developments (hotels, resorts, marina clubs), residential developments, mixed developments, light industrial developments, commercial developments and high-end individual dwellings.

The firm is known for crafting unique and individualistic architecture that is inspired by understanding the stories behind people or brands. Spaces are always developed with a curated user experience journey in mind. The approach is almost poetic in a way that he wants the design to have a dialogue with the users, where the conversation should engage the senses and emotions. It is important to him that YWA designs spaces that are well thought out and bring about enhancements to their inhabitants. He is passionate about every single project taken on by the firm and takes pride in completing the job to the highest possible standards.

YWA Studio

portfolio

YWA Studio contrasts the fortress-like façade of this semi-detached house in Telok Blangah with open interiors 

YWA Studio contrasts the fortress-like façade of this semi-detached house in Telok Blangah with open interiors 

So successful was YWA Studio in applying a monochromatic palette to parts of this semi-detached house in Telok Blangah that the photographer had to come back to do a reshoot. The reason? “All I saw was a big black mess,” laughs Tan Yue Wei, the Principal Architect and Founder of the design firm.  Done in response to the clients’ brief of keeping things clean and minimalist, the three-and-a-half-storey home also reflects their love for the Japanese street style and grunge aesthetic. The result is entire rooms and swathes of feature walls that are covered in dark grey or black laminates.  Mirroring this is the austere front façade design, composed of a solid graphite-coloured wall and a slim, inverted-L-shaped cutout on the side. Conceived at the clients’ insistence, it is overt in its message about the high value they place on privacy. No surprise then that Tan named the project Maison Forteresse. “Apart from the balcony on top, everything else is just pretty closed up at the front,” he says.  Light and bright Enter the house though and any lair-like impressions…